Zpět

Vodotěsné (do 100m) hodinky

Vodotěsné (do 100m)
Načíst další

V roce 1915 spatřily světlo světa první vodotěsné hodinky a přesně za tři roky nato bylo osazeno první nerozbitné sklíčko. Značka Rolex pak v roce 1926 vyrobila vodotěsné hodinky se šroubovací korunkou, kterým se říkalo Rolex Oyster (ústřice). Právě korunka totiž pro vodotěsné hodinky hraje velkou roli. Ve vodě by se s ní vůbec nijak nemělo manipulovat, stejně tak jako s tlačítky. V opačném případě hrozí, že hodinky naberou vlhkost. Korunka hodinek by měla ve vodě vždy být v základní poloze. Zobrazit více

Větší vodotěsností disponují zejména sportovní hodinky, ale rozhodně to není pravidlem. Celá řada vodotěsných hodinek má otočnou lunetu, která představuje jakýsi měřič času pod vodou. Používá se tím způsobem, že před ponorem lunetu otočíte tak, aby nula na lunetě ukazovala na minutovou ručičku. Takto vidíte, kolik minut od vašeho ponoru uběhlo.

Každé vodotěsné hodinky mají na číselnících nebo víčkách uvedené číslo značící stupeň vodotěsnosti:

WR - watter resistant - hodinky odolné vůči prachu a zvýšené vlhkosti. Nejsou však určeny pro přímý styk s vodou!

WR 30M - jedná se o vlhkotěsné hodinky odolné vůči prachu, které mohou přijít do styku s vodou, ale pouze v případech, kdy si například myjete ruce. Hodinky se nesmí ponořit pod vodu.

WR 50M - klasické vodotěsné hodinky s kvalitním těsněním, které odolá hloubce do 0,5 m. Ideální vodotěsné hodinky pro amatérské plavce či surfaře, tedy pro povrchové koupání.

WR 100M - plně vodotěsné hodinky s možností potápět se do hloubky 8 - 10 metrů. Jsou to tedy hodinky ideální pro rekreační plavání a potápění, nejrůznější vodní sporty atd. Tyto vodotěsné hodinky také dobře odolávají nárazům a mají zesílené těsnění.

WR 200M - vodotěsné hodinky pro hlubinné potápění. Mají téměř vždy šroubovací korunku a šroubovací zadní víčko. Snesou ponor do 20m hloubky. Sériově vyráběné hodinky mají obvykle právě tuto vodotěsnost.

WR 300M - vodotěsné hodinky pro profesionální potápění. Mají šroubovací víčka, korunku i tlačítka a jsou opatřeny vzduchovým ventilem. Snesou ponor do 30 metrů.

WR 1000M - vodotěsné hodinky pro profesionální hlubinné potápění. Jejich mezičíselníkový prostor je vyplněn tekutinou, v níž jdou ručičky, a která má také za úkol vyrovnávat tlak v hloubce. Tímto je zajištěna nerozbitnost sklíčka tlakem. Veškeré pohyblivé prvky na hodinkách mají šroubovací závit a navíc ještě bývají tyto prvky kryté.

Velice oblíbené jsou vodotěsné hodinky Certina, Casio, Edox nebo Tissot. Na stránkách Hodinkator.cz si můžete vybrat jak vodotěsné hodinky těchto, tak i řady jiných značek!

Cena
 
Značka
Funkce
Osazeno kameny
Limitované edice
Řízené rádiem